Ostale bolesti

Aplastična anemija
Aplastična anemija se javlja zbog nemogućnosti da se u koštanoj srži stvaraju sve vrste krvnih stanica. Razlikuje se od leukemije u tome da je defekt posljedica toga da se stanice ne dijele, umjesto da ne sazrijevaju. Kao rezultat, koštana srž sadrži velike količine stanica masnoće, umjesto stanica za stvaranje krvi, koje bi normalno bile nazočne. Može se pojaviti kod osoba bilo koje starosne dobi, ali se obično javlja kod osoba između 15 i 24 godina, i preko 60 godina. Bolest može u početku nalikovati na leukemiju. Liječenje se obavlja imunosupresivnim lijekovima, presađivanjem matičnih stanica, sredstvima za stimuliranje rasta krvi i (anaboličnim) hormonima za izgradnju tkiva.

Mijelodisplastičan sindrom
Mijelodisplazija je povezana sa sazrijevanjem stanica mimo stupnja blasta ili matičnih stanica i ponekad se naziva pre-leukemija ili leukemija koja tinja. Liječenje se može temeljiti na potpornoj terapiji ili se mogu koristiti lijekovi protiv raka, ovisno o podvrsti bolesti ili, kod mladih ljudi, presađivanjem alogenih matičnih stanica.

Druge srodne bolesti koštane srži
Mnoge druge zloćudne bolesti povezane su sa mijeloidnim i limfoidnim krvnim stanicama. Neki primjeri su esencijalna trombocitemija (thrombocythaemia), paroksizmalna noćna hemoglobinurija (paroxysmal nocturnal haemoglobinuria), policitemija rubra vera (polycythaemia rubra vera), mijelofibroza (myelofibrosis) i leukemija vlasastih stanica (hairy cell leukaemia).

Izvori: 
http://www.leukaemia.com/leukaemia-foundation/resources/pdf/UL_Croatian.pdf.
http://www.lls.org
http://www.acor.org
http://www.childrensoncologygroup.org
http://dccps.nci.nih.gov/ocs
http://www.leukemia-lymphoma.org 
http://training.seer.cancer.gov/

Prevela: Tanja Tibinac
Medicinski obradila: dr.med. Nadira Duraković
Lektorirala: Zrinka Jurčević

HULL Info

Hrvatska udruga leukemija i limfomi Podružnica Slavonski Brod
Stjepana Marjanovića 2.
35 000 Slavonski Brod
pr. Miodrag Radmilović
Mob: 098 490 547
miodragradmilovic@gmail.com
IBAN HR17 2484 0081 1060 0762 3

Sponzori

Novartis Oncology
Roche
Đuro Đaković
Inženjering d.d. Slavonski Brod